Τρεις κανονισμούς για σήματα ποιότητας φέρνει η ελληνική προεδρία της Ε.Ε.

 

Τρία σήματα ποιότητας για προϊόντα «εγγυημένης παράδοσης», «ορεινής παραγωγής» και «νησιωτικής γεωργίας» θεσμοθετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα στο 2014 για την υποστήριξη τοπικών προϊόντων.

              Οι 3 αυτοί Κανονισμοί μαζί και με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη βιολογική γεωργία αποτελούν προτεραιότητα της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την καταχώρηση των 100 και πλέον ελληνικών προϊόντων Π.Ο.Π. / Π.Γ.Ε που διοργάνωσε το ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα  και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο πριν λίγες εβδομάδες. 

              Η εκδήλωση αυτή είναι και η πρώτη που πραγματοποιείται στα πλαίσια της ελληνικής προεδρίας, όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης. Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι με την καταχώρηση 100 προϊόντων η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθός της, καθώς είναι «σχετικά μικρή χώρα». Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τον Υπουργό, λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών της χώρας που ευνοούν την ποιότητα. Όπως επισήμανε ο κ. Τσαυτάρης, «τα παραγωγικά μας συστήματα είναι συνδεδεμένα με την παράδοση και τον πολιτισμό».

              Επιπλέον, τόνισε το μερίδιο των αγροτικών προϊόντων στις εξαγωγές της χώρας, λέγοντας ότι «από τα 10 κορυφαία προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα τα 5 είναι αγροτικά (ελαιόλαδο, ψάρι, φρούτα, λαχανικά, τυριά, κρασιά) και στην 11η θέση βρίσκεται το βαμβάκι. Γι' αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να αρχίσουμε την ανάπτυξή μας πατώντας στις στέρεες παραγωγικές βάσεις».

              Από την άλλη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε ο Υπουργός, οι 3 Κανονισμοί που είναι στην προτεραιότητα της ελληνικής προεδρείας υποστηρίζουν την ποιότητα, το σήμα βιολογικής γεωργίας, ενώ αναμένονται να θεσμοθετηθούν άλλα τρία σήματα ποιότητας: «εγγυημένης παράδοσης», «ορεινής παραγωγής» και «νησιωτικής γεωργίας».

              Σύμφωνα με τον Επίτροπο, «ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ευρώπη είναι πολύ σημαντικός, καθώς η αξία των εξαγωγών ανέρχεται στα 100 δις ευρώ ετησίως, με τα μισά να αφορούν τις εξαγωγές προϊόντων ποιότητας με γεωγραφική ένδειξη». Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επίτροπο Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας της Ε.Ε. Μαρία Δαμανάκη, το 2012 οι εξαγωγές των προϊόντων αυτών ανήλθαν στο 14 % του συνόλου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων της Ε.Ε. Όπως τόνισε, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι πωλήσεις αυτών των προϊόντων στην Ευρώπη το 2010 πλησιάζουν τα 16 δις ευρώ, καταλαβαίνει «την εθνική σημασία», που έχει η ένταξη ελληνικών προϊόντων σε αυτόν τον κατάλογο. Σύμφωνα με την Επίτροπο, η Ελλάδα μπορεί να πάρει μεγάλο μερίδιο από αυτή τη δεξαμενή, ενώ ήδη βρίσκεται στην 5η θέση από τις χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τον αριθμό σε Π.Ο.Π. προϊόντα. «Ιδιαίτερα στις ιχθυοκαλλιέργειες έχουμε μεγάλες δυνατότητες», υπογράμμισε η κ. Δαμανάκη. 

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]