Το ελαιόλαδο της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή!

 

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg

            Με τις προβλέψεις να δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση ελαιολάδου θα ξεπεράσει την προσφορά και την ισπανική παραγωγή να μειώνεται, τα πράγματα για τους Ελληνες παραγωγούς λαδιού μοιάζουν λίγο πιο ευοίωνα για φέτος. 

            «Η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να κατρακυλήσει το 2014-15 και η τιμή του να εκτοξευτεί, λόγω των επιπτώσεων της ξηρασίας και των κατεστραμμένων δέντρων στην Ισπανία, αλλά και του εμφυλίου πολέμου στη Συρία», τόνισε αρμόδιος ερευνητής μιλώντας στο Bloomberg.  H παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να μειωθεί από 3.190.000 τόνους το 2013-2014 σε 2.550.000 τόνους το 2014-2015. Κύρια αιτία, η χειρότερη ξηρασία που έπληξε ποτέ την Ισπανία αλλά και η παραγωγή-ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς, που εξάντλησε τα ελαιόδενδρα. Οπως σημειώνει το Bloomberg η Ισπανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, καθώς το λάδι της χρησιμοποιείται παντού, από τις... σαλάτες έως και στην παραγωγή σαπουνιού. 

             Η πτώση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της ζήτησης κυρίως στην ΕΕ αλλά και και σε άλλες χώρες, με την τιμή να αναμένεται να μείνει υψηλή για μεγάλη περίοδο. Και όπως τονίζει το πρακτορείο ειδήσεων, την πτώση στην παραγωγή της Ισπανίας αναμένεται να αντισταθμίσει η ελληνική παραγωγή, που εκτιμάται ότι θα εκτοξευτεί στους 300.000 τόνους, από 158.000 τόνους.

Πηγή: Bloomberg: Πώς η Ελλάδα θα βοηθήσει τον πλανήτη να μην... ξεμείνει από ελαιόλαδο | iefimerida.grhttp://www.iefimerida.gr/node/176917#ixzz3ICuZAeZc

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]