Στον πόλεμο του ελαιολάδου η Ισπανία φοβάται την Ελλάδα

 

            ∆εν είναι πλέον περίπατος για την Ισπανία η αγορά του ελαιολάδου, αφού στο δρόµο της προς την κατάκτηση των αγορών και την αύξηση των εξαγωγών, δεν έχει να αντιµετωπίσει τον ανταγωνισµό µόνο από την Ιταλία, αλλά και από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Τυνησία.

           Αυτό καταδεικνύει ρεπορτάζ του ισπανικού ιστότοπου ideal.es, σύµφωνα µε το οποίο η αγορά ανεβαίνει µε τέτοιους ρυθµούς, που κάθε έξι ή επτά µήνες εµφανίζεται στον παγκόσµιο χάρτη κι ένας νέος παραγωγός ελαιολάδου, µε αποτέλεσµα να µην σταµατά ούτε µια ηµέρα τον χρόνο η παραγωγή ελαιολάδου στις συνολικά 47 ανά τον κόσµο χώρες που δηλώνουν παραγωγοί. Μάλιστα, ο αριθµός αναµένεται να αυξηθεί σε 49 καθώς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά παραγωγής και εξαγωγής ελαιολάδου ακόµη και η Μαδαγασκάρη και η Νότια Κορέα.

           Ωστόσο, διευκρινίζεται από το ισπανικό µέσο, ότι στον κόσµο δεν µπορούν να υπάρξουν παρά µόνο 54 χώρες που θα µπορούν να παράξουν ελαιόλαδο, εξαιτίας των κλιµατολογικών συνθηκών. Μάλιστα, µέχρι στιγµής, το 80% της συνολικής ποσότητας ελαιολάδου παγκοσµίως παράγεται σε τέσσερις µόνο χώρες, συµπεριλαµβανοµένης της Ελλάδας, ενώ το 60% καταναλώνεται επίσης σε τέσσερις χώρες.

           Ενδεικτικό των στοιχείων είναι ότι κατά τη διάρκεια του 2013, το 65% της παγκόσµιας παραγωγής ελαιολάδου οφείλεται στην Ισπανία, στην οποία παράχθηκε συνολικά µια ποσότητα που αντιστοιχούσε µεταξύ 800.000 και 1,1 εκατ. τόνων. Σε αυτόν τον τοµέα, αναφέρουν τα ισπανικά µέσα ενηµέρωσης, ο µεγαλύτερος ανταγωνιστής της Ισπανίας είναι η Ελλάδα και ακολουθεί η Ιταλία. Ειδικά για την Ελλάδα, αναφέρει το ideal.es, αναµένεται φέτος η ζήτηση να αυξηθεί ακόµα περισσότερο και εντός Ισπανίας, λόγω του ότι στον συγκεκριµένο τοµέα δεν έχει καθοριστεί σε παγκόσµιο επίπεδο ένα συγκεκριµένο εύρος τιµής. Αυτό καθιστά το ελληνικό ελαιόλαδο πιο ανταγωνιστικό ειδικά για το 2014, καθώς λόγων των καλών καιρικών συνθηκών παρήγαγε περισσότερο και καλύτερης ποιότητας προϊόν.

Συγκοµιδή ρεκόρ στην Ισπανία 

           Η El Mundo εκτιµά ότι η Ισπανία θα έχει για φέτος συγκοµιδή-ρεκόρ που την υπολογίζει σε 1,8 εκατ. τόνους. Ωστόσο, εξ αιτίας του κακού µάρκετινγκ δεν θα πάρει τη µερίδα του λέοντος των κερδών από τις εξαγωγές, καθώς αν και είναι η µεγαλύτερη παγκοσµίως χώρα-παραγωγός ελαιολάδου, χάνει κάθε χρόνο στα σηµεία από τις παραδοσιακές παραγωγούς, που πωλούν τη σοδιά τους χύµα. Κάτι που συνδέει το ελαιόλαδο µε την παράδοση και άρα µε την αγνότητα και την καλή ποιότητα. Το παράδειγµα της Ελλάδας και άλλων χωρών της Μεσογείου είναι ενδεικτικό, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Ωστόσο, η ισπανική εφηµερίδα ρίχνει βέλη εναντίον της γειτονικής της Ιταλίας, η οποία µε αθέµιτα µέσα προσπαθεί να πλασαριστεί στο top των χωρών-εξαγωγών ελαιολάδου. Η Ιταλία αναφέρει η «El Mundo», µε µια παραγωγή της τάξης των 450.000 τόνων, εµφιαλώνει το προϊόν της αναµειγνύοντάς το µε τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα από την Ελλάδα, την Ισπανία, ακόµα και την Τυνησία. Έτσι, προσπαθεί να λανσάρει το ανακατεµένο ελαιόλαδο µε ιταλική ετικέτα και να εισχωρήσει στην αγορά του εµφιαλωµένου ελαιολάδου.
 

            Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του άτυπου πολέµου, διαδραµατίστηκε σε γερµανικό έδαφος και συγκεκριµένα στα σούπερ µάρκετ της Γερµανίας, σύµφωνα µε την ισπανική εφηµερίδα. Το δηµοσίευµα που επικαλείται πηγή καλά πληροφορηµένη, αναφέρει πως συσκευασίες µε ελαιόλαδο µιας εταιρείας µε προέλευση από την Τοσκάνη, της REWE, περιείχαν νοθευµένο λάδι το οποίο όµως λανσαριζόταν ως παρθένο. Το σκάνδαλο ήταν τέτοιο που επενέβη ο Γενικός Εισαγγελέας της Γερµανίας.

 

Agronews.gr

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]