Πύργος

 

        Πύργος

     

        Info : Ο Πύργος είναι πόλη της Δυτικής Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του νομού Ηλείας. Έχει 24.359 κατοίκους. Η πόλη του Πύργου απέχει 5 χλμ από τη θάλασσα, 19  χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία και 315 χλμ από την Αθήνα. Αποτελεί το διοικητικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Το επίνειο του είναι το Κατάκολο.

         

           O Πύργος σαν ολοκληρωμένη πόλη εμφανίστηκε στην ιστορία για πρώτη φορά σε έγγραφα το 1687 και η ονομασία της πόλης προέρχεται από τον πύργο που είχε κατασκευάσει, το 1512, στην θέση του Επαρχείου ο Μπέης της ευρύτερης περιοχής Γεώργιος Τσερνωτάς. Στον ίδιο χώρο που βρίσκεται ο Πύργος σήμερα, τοποθετείται η Αρχαία πόλη Δυσπόντιο. Στα περίχωρα του Πύργου ήταν η αρχαία πόλη Λέτρινα, απ' όπου είχε πάρει και την ονομασία του σαν Δήμος Λετρίνων μέχρι την Δεκαετία του 1980. Στην περίοδο της Βενετοκρατίας  ο Πύργος ήταν ένας εμπορικός σταθμός που είχε αναπτύξει εμπόριο με τη Ζάκυνθο. Διάφορες πηγές κάνουν λόγο για πόλη 5.000 κατοίκων. Με την κάθοδο των Λαλαίων επικράτησε οριστικά το τοπωνύμιο "Πύργος", το οποίο αναφέρεται .

          Στην επανάσταση του 1821 ο Πύργος έπαιξε μεγάλο ρόλο χάρη στην προσπάθεια των κατοίκων του στον εθνικό αγώνα. Ήταν μάλιστα η πρώτη ελληνική πόλη που καταστράφηκε από τους Τούρκους. Γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη την εποχή της σταφίδας (19ος αιώνας - 1930) εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσεως.

          Η πόλη του Πύργου μέχρι σήμερα ζει διχασμένα ανάμεσα στο παλιό και στο μοντέρνο. Η περιήγηση του επισκέπτη στους δρόμους του, θα τον ταξιδέψει στο τέλος του 19ου και στον 20ο αιώνα λόγω της αρχιτεκτονικής του. Τα παλιά αρχοντικά με περίτεχνη διακόσμηση φαντάζουν πολυτελέστατα ακόμα και μετά από χρόνια εγκατάλειψη και συνυπάρχουν αρμονικά με τις αστικές πολυκατοικίες και τις μοντέρνες βιτρίνες των καταστημάτων. Ο επισκέπτης θα περπατήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης που είναι μια από τις μεγαλύτερες όπου εκεί υπάρχουν οι καφετέριες και μαγαζιά της αρεσκείας του. Επίσης μπορεί να θαυμάσει τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου που οι εργασίες κατασκευής του άρχισαν το 1889 και ολοκληρώθηκαν το 1904 και έχει χαρακτηριστεί νεότερο μνημείο της Ιστορίας.

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]