Πηνειός ποταμός

 

       Πηνειός ποταμός      

    

       info : Ο Πηνειός είναι ποταμός της Πελοποννήσου με συνολικό μήκος 70 χλμ. Πηγάζει από το όρος Ερύμανθος και ρέει δυτικά εκβάλλοντας τελικά στο Ιόνιο πέλαγος κοντά στην Γαστούνη . Στο ενδιάμεσο τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη της ΔΕΗ που είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Πελοπόννησο. Ο Πηνειός ποταμός είναι συνδεδεμένος με τον πέμπτο άθλο του Ηρακλή(καθαρισμός των στάβλων του Αυγεία από την κόπρο). Κατά τον μύθο, ο Ηρακλής, αφού γκρέμισε το μαντρότοιχο των στάβλων, εξέτρεψε τα ποτάμια Πηνειό και Αλφειό καθαρίζοντας τους στάβλους.   

       Εκτός απο τον ποταμό υπάρχει και η τεχνιτή  λίμνη που βρίσκεται βορειοανατολικά της Αμαλιάδας, ανατολικά της αρχαίας Ήλιδας και καλύπτει επιφάνεια 19,9 τ.χλμ. και  χρησιμοποιείται για την άρδευση του κάμπου της Ηλείας.

       Η τεχνητή λίμνη Πηνειού είναι ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα στα Βαλκάνια και κατασκευάστηκε περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1960 για να εξυπηρετεί τον κάμπο της Ηλείας και την ευρύτερη περιοχή. Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν χωριά όπως το Σούλι, το Αγραπιδοχώρι και οι Ξενιές. Οι επισκέπτες και κυρίως όσοι ασχολούνται με αθλήματα όπου το υγρό στοιχείο παίζει καθοριστικό παράγοντα τότε η λίμνη Πηνειού ενδείκνυται για κανόε και για καγιάκ. 

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]