Μονή Ασκητή

 

Θρύλοι και πραγματικότητες μοιράζονται την ιστορία της βυζαντινής, ανακηρυγμένης σε Μνημείο Φυσικής Ομορφιάς από την UNESCO Μονής Ασκητή.

Σύμφωνα με την προφορική παράδοση, στο φαράγγι του Γούμερου ζούσε ένας ερημίτης. Κάποιοι κυνηγοί βγήκαν για καρτέρι, τον πέρασαν για θήραμα και τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε στη σκιά του εν λόγω βράχου και από το αίμα του ξεπήδησε πηγή απ' την οποία ακόμα αναβλύζει νερό... Ετσι χτίστηκε η μονή. Εκεί που σμίγουν δυο βουνά, στο φυσικό κοίλωμα δυο σπηλαίων, και για χρόνια πολλά αποτελούσε μοναστικό κέντρο. 3 χλμ. απ' το χωριό, μες στην «ιερά οδό» απ' την Ηλιδα προς Ολυμπία τη βρίσκεις.


Το ασπρισμένο ιερό της Τιμίας Ζώνης (φωτό) καταλαμβάνει τον χώρο της πρώτης σπηλιάς, ενώ στη δεύτερη συναντάς τα ερείπια της βυζαντινής μονής σε ένα κοίλωμα 300 τ.μ., ύψους 50 μ. να ατενίζει τον ουρανό. Το κρησφύγετο του άγνωστου ασκητή (πιθανολογείται πως λειτούργησε και ως αρχαίο μαντείο) αναδεικνύεται και γεμίζει προσκυνητές κάθε 31 Αυγούστου.

 

 

Φωτογραφίες: Στέλιος Κρητικάκης, Ηρακλής Μήλας

thetravelbook.gr

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]