Κτήμα Τριτσιμπίδα - ένα ιστορικό και πανέμορφο μέρος!

 

               Το Κτήμα Τριτσιμπίδα ήρθε για να παντρέψει την παράδοση και την ιστορία με την γοητεία και την μαγεία  ενός ειδυλλιακού χώρου υψηλής αισθητικής. Σε μικρή απόσταση από τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, στη Βαρβάσαινα - Πύργος Ηλείας, η πρόσβαση γίνεται εύκολη μέσω των εθνικών οδών Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου-Κυπαρισσίας.

             

               Το κτήμα έκτασης 22 στρεμμάτων φιλοξενεί γαμήλιες δεξιώσεις, βαπτίσεις, cocktail parties, εταιρικές αλλά και κάθε είδους κοινωνικές εκδηλώσεις. Η λειτουργικότητά του προσφέρει την δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο διαφορετικά επίπεδα ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκδήλωσης. Ο μαγευτικός χώρος της πισίνας σε συνδυασμό με την πέτρινη κατασκευή που δεσπόζουν στο υψηλότερο επίπεδο του κτήματος, αποτελούν το ιδανικότερο μέρος για το welcome drink ή ακόμα και για μικρές δεξιώσεις. Το εκπληκτικό σκηνικό του ελαιώνα που ξεχύνεται μπροστά από το πέτρινο σπίτι του Τριτσιμπίδα, όπου αποτελεί τον κυρίως χώρο της δεξίωσης με δυνατότητα εξυπηρέτησης 1500 ατόμων σε cocktail και 1200 σε καθιστό δείπνο. Ενώ ο συνδυασμός της καλαίσθητης πίστας (55 cm2) με τις πέτρινες καμάρες γίνεται ένα με το περιβάλλον έτοιμη να σφραγίσει το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της βραδιάς. Εσείς δεν έχετε παρά να ορίσετε ημερομηνία και να αφεθείτε στα έμπειρα χέρια των ειδικών που στελεχώνουν το κτήμα και αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχία των σημαντικότερων στιγμών στην ζωή σας!!

Ιστορική Αναδρομή

               Το Κτήμα Τριτσιμπίδα αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά του νομού Ηλείας. Εδώ ήταν που σχεδόν δύο αιώνες πριν η Μαριωρή χόρεψε με τον Τριτσιμπίδα σε έναν γάμο που έγινε τραγούδι, χορός θρύλος. Συγκεκριμένα, ο Αναστάσιος Τριτσιμπίδας υπήρξε οπλαρχηγός κατά την επανάσταση του 1821 και παράλληλα μεγαλοκτηματίας στην περιοχή της Βαρβάσαινας. Σε ηλικία 22 ετών έλαβε μέρος σαν αρχηγός  του επαναστατικού αγώνα στην ευρύτερη περιφέρεια της Βαρβάσαινας. Το όνομά του έγινε ευρύτερα γνωστό σε ολόκληρη την Ελλάδα με το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι : »..Στης Μπαρμπάσαινας τον κάμπο ο Τριτσιμπίδας κάνει γάμο την Μαριωρή παντρεύεται κι όλος ο κόσμος χαίρεται…ποιον θα πάρεις Μαριωρή του Τριτσιμπίδα το παιδί που χει στον Πύργο κτήματα στην Πάτρα καταστήματα….» Η στιχουργική του μορφή και η μελωδία του το συγκαταλέγουν στα Τσάμικα του Μωριά και χορεύεται παράλληλα με το συρτό Καλαματιανό. Το μελοποίησε ένας Τούρκος , ο Σουλεϊμάν, που στην πορεία βαφτίστηκε Χριστιανός.

                

               Σήμερα, από τον Τριτσιμπίδα, έχει μείνει μόνο το παραπάνω δημοτικό τραγούδι καθώς και η απέραντη έκταση στον κάμπο της Βαρβάσαινας, όπου μοιράστηκε στους απογόνους του λαϊκού αυτού ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης. Με την πάροδο των ετών οι εκτάσεις αυτές άλλαξαν χέρια και πλέον το τελευταίο κομμάτι γης, στο οποίο δημιουργήθηκε και το Κτήμα εκδηλώσεων, ανήκει στον Αναστάσιο Δημόπουλο, απόγονο του Τριτσιμπίδα.

                Στο δημοτικό τραγούδι του Τριτσιμπίδα αναφέρεται και το όνομα της Μαριωρής, όπου θα ήταν χρήσιμο να γίνει μια ιστορική αναδρομή γύρω από τον θρύλο της.

                Η Μαριωρή ήταν Τουρκοπούλα και την έλεγαν Μπεριγιέ κόρη του Αβδαλά , ενός πλούσιου Αγά της Τριπόλεως. Προτού όμως βρεθεί στην Τρίπολη ο Αγάς έμενε στην Μπαρμπάσαινα. Ο Αγάς όμως αυτός φιλονικούσε με τα αδέλφια του Σείντ και και Βεζούλ αγάδες κι αυτοί από το Λάλα της Ηλείας, για κτηματικές διαφορές. Λίγο πριν την Επανάσταση του 1821 ο Σειντ Αγάς έστειλε κρυφά στην Τρίπολη τον οπλαρχηγό Καραμέρο Δημήτριο και τον Δούρο από το Λάλα κι άλλους Τούρκους και την ώρα που η Μπεριγέ πήγαινε ντυμένη στα ολόχρυσα στο Τουρκικό τέμενος να κάνει την προσευχή της και την απήγαγαν.

               

                Η Μπεριγέ τότε ήταν 14 ετών ωραιότατη, ψηλή με μαύρα μάτια και μαλλιά. Την μετέφεραν στο Λάλα, όπου και την κράτησαν φυλακισμένη. Τον Ιούνιο όμως του 1821 όταν οι Λαλαίοι Τουρκαλβανοί νικήθηκαν στη μάχη του Πούσι από τους Έλληνες , εγκατέλειψαν τον Λάλα κι επάνω στον πανικό τους ξέχασαν να πάρουν μαζί τους την Μπεριγέ. Έτσι την βρήκαν οι Έλληνες, την βάφτισαν Χριστιανή και την ονόμασαν Μαρία. Επειδή ήταν ωραία την φώναζαν Μαριωραία ή Μαριωρή. Αργότερα παντρεύτηκε τον Γιάννη , γιο του Αναστάσιου Τριτσιμπίδα. Ο γάμος αυτός αποτέλεσε το πιο κοσμικό γεγονός της εποχής εκείνης, σαν τον γάμο του αιώνα, γι’αυτό και τον ύμνησε ο λαός με το γνωστό δημοτικό τραγούδι.

               

                Η παραπάνω ιστορική αναδρομή, είναι απόφθεγμα από το καταξιωμένο συγγραφικό έργο του Αντωνίου Ψαρρά και συγκεκριμένα από το βιβλίο του «Μπαρμπάσαινα», καταγόμενος κι ο ίδιος από την Βαρβάσαινα Ηλείας. Σχετικά με την ιστορία του Τριτσιμπίδα και της Μαριωρής, υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις και λαϊκές δοξασίες, όπως το γεγονός ότι αμέσως  μετά τον γάμο τους η Μαριωρή απήχθη από το μέχρι και σήμερα σωζόμενο σπίτι του Τριτσιμπίδα, στο αναδιαμορφωμένο Κτήμα. Όπως κι αν έχουν τα γεγονότα, ο γάμος αυτός έμεινε ανεξίτηλος στην Ελληνική πραγματικότητα από τον πολυτραγουδισμένο του ήρωα Τριτσιμπίδα.

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]