Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Αγώνες Νέων 2014

μήνυμα του Followilia.gr

                Μια πολύ δυσάρεστη απόφαση πάρθηκε πριν μήνες όπου αφορούσε την τέλεση της αφής της Ολυμπιακής φλόγας στο Παναθηναϊκό στάδιο και όχι στην Αρχαία Ολυμπία. Οι υπεύθυνοι της ΕΟΕ πήραν αυτή την απόφαση με αιτιολογία τη μείωση των δαπανών εν καιρώ κρίσης. Όμως τέτοια πράγματα είναι αδιανόητα να συμβαίνουν στον πολιτισμένο κόσμο όταν εδώ και χιλιάδες χρόνια η τελετή αφής γίνεται στον τόπο όπου γεννήθηκαν οι Αγώνες, στην Ολυμπία. Είναι μια απόφαση που τρομάζει πολλούς και τους κάνει να σκέφτονται ότι κάποιοι προσπαθούν να πάρουν την φλόγα μακριά από τον τόπο που ανήκει! Την ίδια ώρα που στην Αθήνα πραγματοποιούνταν η τελετή, στην Ολυμπία είχαν συγκεντρωθεί πολίτες και φορείς όλης της Ηλείας για να διαδηλώσουν με πολιτισμό κατά αυτού του φαινομένου. Η Αρχαία Ολυμπία είναι η κοιτίδα του πολιτισμού και η μητέρα των Ολυμπιακών Αγώνων από την αρχαιότητα και τέτοιες πράξεις αμαυρώνουν το πνεύμα και το μεγαλείο του πολιτισμού της Ελλάδας!

 

Τι έγινε στην τελετή

                Πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, την Τετάρτη 30 Απριλίου, η τελετή Αφής και Παράδοσης της Φλόγας στους Κινέζους διοργανωτές για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Νανζίνγκ 2014», με νέα Πρωθιέρεια την Κατερίνα Λέχου. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, αλλά και ο επίτιμος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

                

               Σε μία λιτή αλλά γεμάτη αρχαία Ελλάδα Τελετή Αφής της ιερής Φλόγας, η δάδα άναψε με τη βοήθεια του κοίλου κάτοπτρου στα χέρια της Πρωθιέρειας, για να ακολουθήσει μίνι λαμπαδηδρομία εντός σταδίου και τελικά να παραδοθεί στους Κινέζους διοργανωτές, και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της Νανζίνγκ, Λιου Πονγκ, και στο δήμαρχο της πόλης και αντιπρόεδρο της NYOGOC, Μιάο Ρουίλιν.

                Η νέα Πρωθιέρεια (θα είναι μέχρι το 2018) Κατερίνα Λέχου ήταν μια παρουσία εντυπωσιακή και επιβλητική στο χώρο, μαζί με τις ιέρειες, που ως «Καρυάτιδες» μάγεψαν με τις κινήσεις και το χορό τους σε χορογραφία της Αρτεμις Ιγνατίου και μουσική Γιάννη Ψειμάδα. Άλλωστε η χορογραφία της Τελετής είχε τον τίτλο «Καρυάτιδες» και ήταν εμπνευσμένη από τις Καρυάτιδες της αρχαιότητας, οι οποίες ήταν όμορφες και λυγερές κόρες, που χόρευαν γύρω από αγάλματα της Θεάς Αρτεμης.

 

Τι είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων

                Είναι η τρίτη φορά που ανάβει η Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, αφού είχαν προηγηθεί οι τελετές για τη διοργάνωση του 2010 στη Σιγκαπούρη και του 2012 για τους πρώτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Πρόκειται για μία νέα διοργάνωση που απευθύνεται σε αθλητές και αθλήτριες από 15 ως 18 ετών και αποτέλεσε έμπνευση του προηγούμενου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ.

                Σκοπός διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων είναι να εμπνεύσει τους νέους όλου τους κόσμου να γνωρίσουν καλύτερα και να αγκαλιάσουν τις Ολυμπιακές Αξίες, τη φιλία, τον σεβασμό. Στη συνέχεια οι νέοι που θα βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, θα είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ολυμπισμού στις χώρες τους, αποτελώντας πρότυπο για όλα τα παιδιά.

 

 

 

πληροφορίες για αγώνες : tovima.gr

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]