Η Ελλάδα στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας

O καθηγητής αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού Γιάννης Αίσωπος θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας που αρχίζει στις 7 Ιουνίου

  Ο Γιάννης Αίσωπος

              Σε μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις αρχιτεκτονικής σε διεθνές επίπεδο, στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, συμμετέχει η Ελλάδα, για 10η φορά στην ιστορία του θεσμού. Στη φετινή διοργάνωση, που θα διαρκέσει από τις 7 Ιουνίου έως τις  23 Νοεμβρίου, θα μας εκπροσωπήσει ο Γιάννης Αίσωπος, αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με την έκθεση «Tourism Landscapes: Remaking Greece». Η έκθεση πραγματεύεται το ρόλο του τουρισμού μέσω της κατασκευής δομημένων τοπίων τουρισμού - ξενοδοχεία και θέρετρα, οργανωμένες ακτές, αρχαιολογικοί χώροι, αρχαιολογικά μουσεία, διαμορφώσεις δημοσίων χώρων και τοπία υποδομών - αλλά και τη συνακόλουθη συνεχή (ανα)διαμόρφωση της εθνικής μας ταυτότητας.

               Η έκθεση θα χωρίζεται σε δύο μέρη-όπως είχε πει ο Γιάννης Αίσωπος σε πρόσφατη συνέντευξη. «Το ένα θα είναι το «ιστορικό» με έργα που έχουν παραχθεί – είτε υλοποιημένα είτε ως προτάσεις. Για το δεύτερο σκέλος, αρχιτέκτονες θα παράξουν προτάσεις που θα απαντούν σε ερωτήματα όπως: Πως σχεδιάζουμε το 2014 σε σχέση με το τοπίο; Τι σημασία έχει το «ελληνικό» το 2014; Ποια ταυτότητα προβάλουμε στην αρχιτεκτονική σήμερα» είχε δηλώσει.

  Ο Εθνικός Επίτροπος - Επιμελητής: Γιάννης Αίσωπος

                Καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών. Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (1989), Master in Architecture, Graduate School of Design, Πανεπιστήμιο Harvard (1991). Επισκέπτης Καθηγητής, Columbia University, Νέα Υόρκη, 2014, Επισκέπτης Καθηγητής, Bartlett School of Architecture, University College London, 2012-13, Επισκέπτης Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Princeton, 2009. Εργάστηκε στο γραφείο Bernard Tschumi Architects, Νέα Υόρκη, 1992-95. Independent Expert για το διετές Ευρωπαϊκό Βραβείο Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 2002 έως σήμερα. Το έργο του αλλά και κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις και περιοδικά ενώ συμμετείχε στην 13η (2012) και την 7η (2000) Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής Biennale της Βενετίας.

 

 

Prwtothema.gr

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]