Φτώχεια και ρατσισμός

του Νικόλαου Βέρρα - Δημοσιογράφος

 

                        Φτώχεια και ρατσισμός

 

 

«O Προμηθεύς ήντινα σωτηρίαν τω ανθρώπω εύροι, κλέπτει Ηφαίστου και Αθηνάς την έντεχνον σοφίαν συν πυρί» - Πλάτωνας, Πρωταγόρας

 

          Για τον Πλάτωνα και τους Αρχαίους Έλληνες οι ικανότητες του ανθρωπίνου είδους αποκτήθηκαν με την κλοπή της φωτιάς από τους θεούς του Ολύμπου που έκανε ο Προμηθέας και την δώρισε στους ανθρώπους. Οι ικανότητες είναι το εύρος του πεδίου δράσεως για τους ανθρώπους που τους βοηθούν να παράξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα για κάποιο γεγονός. Εννοείται δηλαδή η ενεργό συμμετοχή του ατόμου στην εξεύρεση τρόπων λύσης ενός προβλήματος ή εν δυνάμι καλυτέρευσή του.

           Σήμερα, οι άνθρωποι είμαστε όντα με πολύ περισσότερες ικανότητες από αυτές μόνο της επιβίωσης. Όμως δυστυχώς αντί να καλυτερεύουμε την κοινωνία, τη χώρα, τον κόσμο μας αφηνόμαστε στη δική μας προσωπική ζωή χωρίς να μας ενδιαφέρει ο διπλανός, ο συνάνθρωπός μας. Η φτώχεια και η ανάπτυξη είναι δύο λέξεις εντελώς διαφορετικές αλλά μπορούμε να τις ενώσουμε για το κοινό συμφέρον όλων. Το 2015 ορίστηκε Έτος Ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας παγκοσμίως. Πολλοί θα αναρωτηθούν γιατί να βοηθήσουν αφού ίσως και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικό. Η σκέψη αυτή είναι λάθος! Στον ανεπτυγμένο κόσμο μπορεί πια να υπάρχουν προβλήματα οικονομικά, μνημόνια, δανειστές και συμφέροντα, όμως ακόμα ο κάθε άνθρωπός έχει το νερό του, το φαγητό του τη στέγη του. Ποιος ενήλικας ή μικρό παιδί έχει αυτά τα τόσο απαραίτητα για την επιβίωση και συνάμα τόσο απλά καθημερινά στην Αφρική ή στη Συρία;

           Στην Ελλάδα, η κοινωνία μας μαστίζεται από την οικονομική κρίση που επήλθε από λάθους χειρισμούς πολιτικών και ατόμων εκτινάσσοντας τη φοροδιαφυγή και δημιουργώντας ένα κράτος υπερχρεωμένο για ανάγκες και υλικά αγαθά που δεν ήταν απαραίτητα να έχουμε. Με την συνεχιζόμενη αδυναμία του πολιτικού συστήματος να παράξει ικανό πολιτικό προσωπικό ώστε να ηγηθεί της χώρας και να φέρει αποτελέσματα, η κοινωνία στρέφεται σε ακροδεξιά  κόμματα που θέλουν να επιφέρουν με τη σημαία του εθνικισμού την αφαίμαξη των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, της ισότητας και της ελευθερίας  που είναι τα θεμελιώδη διακηρυγμένα από την Γαλλική Επανάσταση. Με αυτή τη στρατηγική σκέψης που έχει πια σε μεγάλο βαθμό εμποτιστεί στο μυαλό των ανθρώπων στη χώρα μας, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί συγκεκριμένα και με αποτέλεσμα το πρόβλημα της εισροής μεταναστών από τη Συρία τους τελευταίους μήνες. Οι πρόσφυγες που έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας στην Ελλάδα είναι τρομοκρατημένοι και ξεκληρισμένοι στην πλειονότητά τους από το Ισλαμικό Κράτος, ψάχνοντας σε Ευρωπαϊκές χώρες την ασφάλεια και την διαβίωση κάτω από ανθρώπινες συνθήκες .

   

        Οι δύο χώρες, Ελλάδα-Συρία, αντιμετωπίζουν κοινά σχεδόν προβλήματα. Η φτώχεια είναι κοινή γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση και πολλοί έχουν χάσει σπίτια ή ακόμα δεν έχουν τα απαραίτητα όπως το φαγητό. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στη Συρία λόγω του πολέμου. Επειδή η Ελλάδα όμως δεν έχει καταστραφεί ολοσχερώς, επειδή τα παιδιά μας δεν γυρνούν έξω αναζητώντας τροφή στους δρόμους δεν σημαίνει αυτό πως δεν μπορούμε να σταθούμε δίπλα σε ανθρώπους που δοκιμάζονται. Πρέπει να ενδιαφερθούμε για τους πρόσφυγες που έρχονται κατά χιλιάδες. Είναι αδιανόητο το 2015 να σκεφτόμαστε ρατσιστικά για άλλους πολύπαθους λαούς που καλύπτονται με τον μανδύα του πρόσφυγα, χωρίς να βλέπουμε τον πόνο που υπάρχει. Στην ουσία αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες που έρχονται εδώ. Η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της φτώχειας δεν λύνονται μόνο από απρόσωπες εταιρίες ή από διεθνείς οργανισμούς που δίνουν εκατομμύρια χρήματα για την ανακούφιση των κοινωνιών που αντιμετωπίζουν τη φτώχεια. Η κοινωνική συνεισφορά μιας χώρας ολόκληρης απέναντι σε λαό δοκιμαζόμενο είναι πολιτισμός! Πόσο δε μάλλον αν η κοινωνία που ενδιαφέρεται για τους πληγέντες ανθρώπους είναι η Ελλάδα. Ο ρατσισμός με τον πολιτισμό δεν συμβαδίζουν!

            Σήμερα στη χώρα μας, σε νησιά και σε πόλεις καταφθάνουν χιλιάδες μετανάστες καθημερινά. Η αντιμετώπιση από το κράτος μας είναι ελλιπέστατη και η συμπεριφορά των κατοίκων και γενικά της κοινωνίας μας είναι απαράδεκτη. Το κράτος μη μπορώντας οικονομικά να παρέχει υποδομές κατάλληλες στοιβάζει τους πρόσφυγες σε πάρκα και σε χώρους υγιεινά ακατάλληλους και οι πολίτες βλέπουν τους ανθρώπους αυτούς ως κίνδυνο αλλοίωσης του εθνικού πληθυσμού. Οι ικανότητές μας σαν κοινωνία περιορίζονται όταν κρίνουμε ρατσιστικά ένα πρόβλημα και δεν βοηθούμε στη λύση του αντίθετα οξύνουμε το πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη χρονιά πρέπει να στραφεί στο πρόβλημα της Ελλάδας που αντιμετωπίζει με τους πρόσφυγες. Η χώρα μας ανήκει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και σαν το ανατολικότερο άκρο της, έρχονται σε αυτήν πρόσφυγες από τη μέση ανατολή θέλοντας να φτάσουν κάποια στιγμή σε χώρες της κεντρική Ευρώπης. Είναι πρόβλημα όλων των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.

            Με τα προγράμματά της η ΕΕ ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας παγκοσμίως μπορεί να προωθήσει μέσα από την Ελλάδα την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φτώχειας για τους Σύρους πρόσφυγες. Ακόμα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο μιας και φέρει πολιτική δύναμη στην πάταξη της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους μαζί με άλλες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Εμείς στην Ελλάδα ως κοινωνία μπορούμε να αποτινάξουμε από τη σκέψη μας το ρατσισμό και να σταθούμε δίπλα όσο μπορούμε στους συνανθρώπους μας πρόσφυγες της Συρίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 85% των Ελλήνων πιστεύει ότι πρέπει να βοηθούνται οι πληγέντες και οι αδύναμοι. Χρόνια οι Έλληνες πολίτες είχαν ανθρωπιστική συνείδηση και με αυτήν πορευόμασταν! Δεν μπορεί να εισχωρήσει σήμερα ο ρατσισμός στη κοινωνία μας και να μας καταστήσει μισαλλόδοξα όντα ενώ μπορούμε να πορευτούμε με σεβασμό και δικαιοσύνη όπως τονίζει ο Πλάτωνας στον Πρωταγόρα μιλώντας για τη δημιουργία των κοινωνιών «Ζεύς ούν δείσας περί τω γένει ημών μη απόλοιτο πάν, Ερμήν πέμπει άγοντα είς ανθρώπους αιδώ τε και δίκην» ακόμα και ο Νίκος Καζαντζάκης μας περνά το μεγαλειώδες μήνυμα μέσα από τα λεγόμενά του "αν έστω και ένα παιδί σε κάποια άκρη του κόσμου παιθαίνει από την πείνα ή από τον πόλεμο, τότε ο πολιτισμός μας έχει αποτύχει οικτρά".

 

 

 

 

 

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]