Φολόη

 

Το οροπέδιο της Φολόης βρίσκεται στις νοτιοδυτικές κάτω απολήξεις του όρους Ερυμάνθου επί των οροπεδίων Φολόης και Πηνείας

 

          Το δάσος της Φολόης βρίσκεται μέσα στις λεκάνες απορροής των ποταμών Ερυμάνθου και Πηνειού. Οι δυσμενείς κλιματοεδαφικές συνθήκες προσδίδουν στο δάσος προστατευτικό χαρακτήρα τόσο στο έδαφος όσο στις καλλιέργειες και στα έργα πολιτισμού, από τα οποία διέρχονται οι ποταμοί Αλφειός και Πηνειός. Το δασικό σύμπλεγμα Κάπελης-Φολόης με μέσο ύψος 600  μέτρα είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Το κυνήγι επιτρέπεται στην περιοχή από 20 Αυγούστου έως τα τέλη Φεβρουαρίου ύστερα από απόφαση του Υπουργού Γεωργίας, η οποία καθορίζει τα είδη ζώων που επιτρέπεται το κυνήγι τους. Υπάρχουν ζώνες που επιτρέπεται το κυνήγι και σε κάποιες περιοχές που απαγορεύεται για να μπορούν τα ζώα και τα πουλιά να πολλαπλασιάζονται. Τα αναπαραγόμενα είδη είναι ο φιδαετός Circaetus gallicus, ο χρυσαετός Aquila chrysaetos, ο πετρίτης Falco peregrinus, ο μπούφος Bubo bubo, η αλκυόνη Alcedo atthis, ο λευκονώτης Dendrocopos leucotos και ο μουστακοτσιροβάκος Sylvia rueppelli. Τα επιτρεπόμενα είδη κυνηγιού είναι ο λαγός, η ορεινή πέρδικα, τα αγριογούρουνα στην περιοχή του Ερυμάνθου, αποδημητικά πουλιά, αγριοπερίστερα, φάσες μπεκάτσες, τρυγόνια κ.ά.

 

 Δραστηριότητες

 

        Το οροπέδιο της Φολόης χάρη στη σπάνια φυσική ομορφιά του προσφέρεται για δραστηριότητες που φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση. Εδώ, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να χαλαρώσει αφήνοντας πίσω του τη ρουτίνα της καθημερινότητας και τους αγχωτικούς ρυθμούς της πόλης.

Πεζοπορία και Ορεινή Ποδηλασία

Η περιοχή της Φολόης είναι ιδανική για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία. Υπάρχει μια πληθώρα μονοπατιών, πολύ μικρής έως μεγάλης δυσκολίας, που διασχίζουν το δάσος και τα φαράγγια της περιοχής. Πολλά από αυτά τα μονοπάτια δεν είναι ευρύτερα γνωστά, οπότε για να τα ανακαλύψει κανείς δεν έχει παρά να ρωτήσει τους ντόπιους! Από τη Φολόη διέρχεται το εθνικό μονοπάτι Ε-31 που είναι παρακλάδι του διεθνούς μονοπατιού Ε-4 και συνδέει την Πάτρα με την Αρχαία Ολυμπία.

 

Κανό και Ράφτινγκ

Στο ανατολικό όριο του Οροπεδίου Φολόης βρίσκεται ο ποταμός Ερύμανθος, που πηγάζει από τις πλαγιές του ομώνυμου όρους. Τα πεντακάθαρα νερά του Ερύμανθου προσφέρονται για κανό και ράφτινγκ σε μια από τις πιο απαιτητικές διαδρομές στην Ελλάδα, δυσκολίας 4-5.

Off Road Μηχανοκίνηση

 

Οι φίλοι της off road μηχανοκίνησης έχουν στη Φολόη τη δυνατότητα να περιηγηθούν εκτός δρόμου με αυτοκίνητα 4×4 ή μηχανές. 

     Διαδρομές

            Στο δάσος κυριαρχούν οι ψηλές ευθύκορμες βελανιδιές. Στο παρελθόν χαρακτηριζόταν από πλούσια πανίδα, καθώς μπορούσε να συναντήσει κανείς ζαρκάδια, ελάφια και αγριογούρουνα. Στις μέρες μας συναντάμε αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια, σκαντζόχοιρους, χελώνες, και πολλά πτηνά  όπως, πέρδικες, τρυγόνια, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, κουκουβάγιες και άλλα.

            Στην αρχαιότητα, η βελανιδιά, επειδή ήταν το μεγαλοπρεπέστερο δένδρο, ήταν αφιερωμένη στον Δία και είχε τις προστάτιδές της, τις νύμφες Δρυάδες. Τα δάση της βελανιδιάς ήταν ιερά και προστατεύονταν με κάθε τρόπο. Τα βελανίδια παλαιότερα είχαν μεγάλη αξία, όχι τόσο ως κτηνοτροφή, που ήταν μία από τις χρήσεις τους, όσο στην υφαντουργία ως χρωστική και στη βυρσοδεψία.

            Λόγω της μορφολογίας του, το δάσος της Φολόης είναι ιδανικό για δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία και ιππασία και θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό φυσιολάτρη που θα το επισκεφθεί.

 

           Ανάμεσα στα χωριά Κούμανι, Αντρώνι και Φολόη βρίσκεται το φαράγγι που διατρέχει ο ομηρικός Σελλήεις ποταμός (η σύγχρονη ονομασία του είναι Ηλειακός ή Πηνειακός Λάδωνας), που οι ντόπιοι ονομάζουν Γκούρα. Η διάσχιση του φαραγγιού είναι μια διαδρομή που προσφέρεται για πεζοπορία λόγω του μικρού βαθμού δυσκολίας και του φυσικού κάλλους, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού τον υπόλοιπο χρόνο υπάρχει ο κίνδυνος να κατεβάσει το ποτάμι απότομα ορμητικά νερά. Η διαδρομή μας ξεκινάει από το χωριό Κούμανι με κατεύθυνση βορειοδυτικά και στα πρώτα800 μέτρακατεβαίνουμε ένα μονοπάτι με αρκετά μεγάλη κλίση για να βρεθούμε χαμηλότερα σε υψόμετρο κατά120 μέτρα, οπότε και συναντάμε το ποτάμι.

            Η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού θα συνεχιστεί για περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Συνήθως, το καλοκαίρι δεν έχει πολύ νερό κι έτσι ο πεζοπόρος μπορεί να περπατήσει μέσα στο ποτάμι και να δροσιστεί από τα παγωμένα νερά. Στα νερά της Γκούρας ζουν ψάρια, βατράχια, καβούρια και νερόφιδα.

Το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης

πηγή  Visitfoloi.com

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]