Αμαλιάδα

          Info :  Η Αμαλιάδα είναι πόλη του νομού Ηλείας με πληθυσμό 19.000 κατοίκους. Αποτελεί την έδρα του Δήμου Ήλιδας και απέχει από τον Πύργο 20 χιλμ.

 

           Η Αμαλιάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ηλεία και τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στον δεύτερο σημαντικότερο ιερό τόπο των αρχαίων Ηλείων, μετά την Ολυμπία, την Αρχαία Ήλιδα. Η Αρχαία Ήλιδα χτίστηκε τον 5ο αιώνα π. Χ. στη πεδιάδα της σημερινής Ηλείας και αποτελούσε την διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και ήταν η πρωτεύουσα του νομού και συνδεόταν με την Ολυμπία με ιερά οδό. Σήμερα υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος της Ήλιδας καθώς και το Μουσείο Αρχαίας Ήλιδας.

            Στους Βυζαντινούς χρόνους υπήρχε στην περιοχή ο οικισμός του ναού της Παναγίας της Πλατυτέρας, που επονομάζεται Φραγκαβίλλα μετά την κατάληψη της περιοχής από τους Φράγκους. Ο ναός είναι σταυροειδής μετά τρούλου, του 11ου αιώνα, κτισμένος στα ερείπια αρχαίου ναού, όπως εικάζεται, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Η Αμαλιάδα χτίστηκε στους πρόποδες του αρχαίου Αλισσαίου λόφου, ενώ μπροστά της απλώνεται ο πλουσιότατος σε βλάστηση κάμπος της «Κοίλης (εύφορης) Ήλιδας» όπως ο Όμηρος την ονομάζει.

Στην πόλη της Αμαλιάδας ο επισκέπτης μπορεί να ζήσει την έντονη νυχτερινή ζωή που του προσφέρουν τα μαγαζιά που βρίσκονται στον μεγάλο πλακόστρωτο πεζόδρομο της πόλης.

 

 

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]