Αγγέλικα Κοροβέση : «Η καταγωγή από την Ηλεία μου χάρισε την ευκαιρία να γίνω γλύπτρια»

 

           

Συνέντευξη στον Νίκο Βέρρα

 

            Η καλλιτέχνης, η Ηλεία, η φαντασία και η ευελιξία, οι διακρίσεις και η ζωή ενός καλλιτέχνη μέσα στην κρίση είναι μερικές λέξεις που χαρακτηρίζουν την συνέντευξη με την διεθνούς φήμης γλύπτρια Αγγέλικα Κοροβέση. Μέσα από τον υπολογιστή και τα emails όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη, κατάφερε να μου μεταφέρει το ένστικτο της δημιουργικότητας και την αύρα της φαντασίας. Της φαντασίας που είναι το κύριο στοιχείο ενός καλλιτέχνη για να προτρέπεται να δημιουργήσει έργα μοναδικά.

 

            Η κ. Κοροβέση έχει καταγωγή από την Ηλεία και τον Πύργο και έχει δημιουργήσει αρκετά έργα στην περιοχή μας. Όμως ο νομός μας έχει περάσει και περνά πολλά. Πώς βλέπει την Ηλεία ένας καλλιτέχνης και πώς θα ήθελε να είναι η Ηλεία του αύριο. Κατά τη γνώμη της « η Ηλεία σήμερα, συγκρίνοντας αυτό που ήταν στις μέρες των παιδικών μου χρόνων, είναι πολύ καλύτερη. Όπως στον τομέα του πολιτισμού για παράδειγμα». Στο πέρασμα των χρόνων η περιοχή σαφώς και άλλαξε αλλά το μήνυμά της είναι βαθύτερο. Και πρέπει να δούμε τα πράγματα πια όλοι μας διαφορετικά. «θα ήθελα να ευχηθώ να μπορούσε να συμβαδίσει η φυσικά ομορφιά του τόπου με τις πόλεις της και τα χωριά της. Η αισιοδοξία που δίνει ο εύφορος κάμπος της με την ευημερία των πολιτών της, με τη μόρφωση, την ισονομία, την υποστήριξη για περισσότερες ευκαιρίες στη δουλειά, την εξωστρέφεια. Θα ήθελα οι συντοπίτες μου, που είναι ικανοί, να μπορούν πιο σθεναρά να αναδεικνύουν τον όμορφο τόπο τους και να απολαμβάνουν τους κόπους τους».

             Ένα μήνυμα που μας βάζει σε σκέψεις. Θα πρέπει να το δει ο καθένας μόνος του και να το καταλάβει .Η Ηλεία μας έχει πολλά και άλλα τόσα πρέπει να της δώσουμε εμείς. Θα είναι μια ¨ανάσα¨ για όλους μας αν γίνει η περιοχή μας καλύτερη. Μια ¨ανάσα¨ όπως είναι τα έργα της γλύπτριας. Ποια όμως από όλα αυτά ξεχωρίζει και γιατί;  « Τα έργα μου καθρεπτίζουν τις στιγμές της ζωής μου. Είναι όπως οι ανάσες μου. Αν κάποιος μπορεί να πει ότι κάποια στιγμή ανάσανε πιο καλά ή πιο ευχάριστα, τότε να ξεχωρίσω την ¨Ειρήνη¨, τον ¨Ισορροπιστή Αλλαγών¨ και τους ¨Νέους Ορίζοντες¨. Την ¨Ειρήνη¨ που μαζί τα καταφέραμε να εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα σε πολλές χώρες και να διακριθώ με το αργυρό Ολυμπιακό μετάλλιο. Τον ¨Ισορροπιστή Αλλαγών¨ που ήρθε μετά από τον ¨Ισορροπιστή Ίσως¨, που προμήνυαν την τρομερή ολισθηρή οικονομική πορεία μας εξαιτίας της αμετροέπειας μας. Τώρα μας χρειάζεται μέτρο και στις αλλαγές, ισορροπία στις αποφάσεις μας. Το έργο ¨Νέοι Ορίζοντες¨ το ξεχωρίζω γιατί η αλλαγή πλεύσης προς άλλες κατευθύνσεις είναι ο σκοπός μας. Η αισιοδοξία που αναδύεται από αυτό το έργο είναι ο καλύτερος οδηγός στους δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς».

            Λόγια ισορροπημένα και με νόημα πάντα. Έτσι αντιλαμβάνεται τη ζωή ένας καλλιτέχνης. Με νόημα. Πως όμως βιώνει ένας άνθρωπος της τέχνης την οικονομική κρίση και τα προβλήματα της χώρας του; Σίγουρα θα υπάρχουν όμως και λύσεις. « Η ζωή ενός καλλιτέχνη δεν είναι ποτέ μέσα στα συμβατικά όρια. Συνήθως ο καλλιτέχνης είναι σε ...κρίση! Γίνεσαι καλλιτέχνης άσχετα αν αυτό σου αποδίδει οικονομικά ή όχι. Όταν όλη η χώρα πάσχει οικονομικά, σίγουρα οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε πιο δύσκολη θέση. Αλλά για αυτούς υπάρχει και κάτι που μπορεί να τους βγάλει από την τραγική θέση. Έχουν φαντασία και ευελιξία. Φαντασία γιατί είναι δημιουργοί και ευελιξία γιατί βρίσκονται συχνά ενώπιον προβλημάτων που πρέπει να λύνουν. Η πενία τέχνας κατεργάζεται… ίσως ο τρόπος των ¨επιτυχημένων¨ καλλιτεχνών να είναι ένας δρόμος!»

            Είναι σίγουρα ένας δρόμος για να ξεπεράσουμε τα διάφορα προβλήματα και να φανταστούμε κάτι που μπορεί να μας βγάλει από τα προβλήματα αυτά. Όμως δρόμος είναι σίγουρα και η τέχνη που σε οδηγεί πολλές φορές σε καταξίωση και βραβεύσεις. Η κ. Κοροβέσση έχει κερδίσει το αργυρό μετάλλιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό γλυπτικής με θέμα τον Ολυμπισμό για την Ολυμπιάδα του Πεκίνου το 2008. Ήταν μια ξεχωριστή στιγμή. « Ήταν μοναδική εμπειρία. Για την πρόσκληση συμμετοχής στον διαγωνισμό υπαίθριας γλυπτικής με θέμα τον Ολυμπισμό για τους Ολυμπιακούς αγώνες "Πεκίνο 2008" ενημερώθηκα διαδικτυακά. Εξαιτίας της καταγωγής μου και της παιδείας μου ανταποκρίθηκα  άμεσα με 11 έργα τα οποία και προκρίθηκαν όλα..

            Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 45 χώρες με 2500 γλύπτες. Προκρίθηκαν 360 έργα και άρχισε η έκθεσή τους στο Πεκίνο. Τα έργα αυτά  περιόδευαν επί τρία χρόνια σε όλη την Κίνα και όλο τον κόσμο, σε πλατείες και το κοινό ψήφιζε ποια ήθελε. Μετά από τρία χρόνια ,τον Μάιο του 2008, έλαβα ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ότι έχω επιλεχθεί για βράβευση και  ζητούσαν να απαντήσω αν θα παρευρεθώ στην τελετή απονομής! Η ιδέα του Ολυμπισμού έδωσε σε όλους εμάς τους καλλιτέχνες την ευκαιρία να συνομιλήσουμε στο ίδιο τραπέζι και να ανταλλάξουμε ιδέες. Ενώ πιο πριν μας είχε δώσει την ευκαιρία ,μέσω του ίντερνετ ,να δούμε και να θαυμάσουμε τις δουλειές όλων των καλλιτεχνών που προκρίθηκαν. Την βραδιά της απονομής ήταν όλοι οι καλλιτέχνες που μπόρεσαν να παρευρεθούν .    Την τελευταία  στιγμή  άκουσα το όνομά μου στο αργυρό μετάλλιο! Η στιγμή ήταν πολύ μεγάλη και αξιοθαύμαστη! Η χαρά περίσσευε! Η καταγωγή από την Ηλεία και ο θαυμασμός μου για την Αρχαία Ολυμπία μου χάρισαν την ευκαιρία να επιδιώξω να γίνω γλύπτρια και τώρα πια Ολυμπιονίκης Γλύπτρια.

              Αναγνώριση και επιβράβευση. Είναι οι δύο σημαντικές λέξεις που όλοι θέλουμε να ακούμε και να έχουμε βιώσει τη σημασία τους πόσο μάλλον, ένα ταλαντούχο άτομο και δη μία καλλιτέχνης. Αυτή είναι η πορεία της στον κόσμο της τέχνης. Πώς κρίνει η ίδια όμως την πορεία αυτή; Υπάρχει για αυτήν η λέξη ¨απωθημένα¨; Κάτι που δεν έκανε ενώ το ήθελε; « Πιστεύω ότι η καλλιτεχνική πορεία μου συμβάδισε με τις προσπάθειές μου και με τις ευκαιρίες που μπορούσε να μου δώσει η θέση μου στην κοινωνία και η χώρα μου. Ένα δημιουργικό άτομο έχει πολλά όνειρα και προσδοκίες! Υπάρχουν πολλά δεν έκανα ακόμα!»

             Δημιουργία. Άλλη μια λέξη που σε παρακινεί να σκεφτείς. Να σκεφτείς μέσα σε κάτι  που βιώνεις τι μπορείς να κάνεις. Να σκεφτείς τι θα ήθελες να δημιουργήσεις. Η Αγγέλικα Κοροβέση πρόσφατα, δημιούργησε μια έκθεση στο Λονδίνο. «Οι νέοι συνεργάτες μου στο Λονδίνο είχαν έρθει στην Ελλάδα και εκεί είδαν την δουλειά μου και μου ζήτησαν συνεργασία. Θα έλεγα ότι είναι μια καλή στιγμή στην καριέρα μου να έχω συνεργασία με αίθουσα τέχνης στο Λονδίνο . Στο οποίο τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον για τις εικαστικές τέχνες έχει πολύ αναπτυχθεί»

             Το καλοκαίρι που μας πέρασε, δημιούργησε και μια έκθεση από ήδη γνωστά έργα της, που εκτέθηκαν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Μια δημιουργία επαφής του αρχαίου με το σύγχρονο που έγινε για πρώτη φορά. «Αυτό το Καλοκαίρι είχα την ύψιστη  τιμή να κάνω έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Η  έκθεση είχε τίτλο "ο χρόνος, οι μορφές, οι έννοιες " και έγινε η γέφυρα μεταξύ του αρχαίου κόσμου και της σύγχρονης τέχνης. Ήταν μια ανατροπή στα ήσυχα νερά του Μουσείου! Η ιδέα αυτής της συνομιλίας ετέθη από τον τότε υπουργό πολιτισμού κύριο Κ. Τζαβάρα. 

           Για πρώτη φορά στον εκθεσιακό χώρο του μουσείου δίπλα στα αρχαία αγάλματα εκτέθηκε σύγχρονη τέχνη . Ήταν μια αναδρομική έκθεση αφού τα έργα που επελέγησαν για να συνομιλήσουν με τα αρχαία ήταν 20 έργα από όλη την καλλιτεχνική μου δραστηριότητα των 40 χρόνων. Για την επιλογή των έργων συνεργάστηκα με τους αρχαιολόγους του μουσείου Διευθυντή και Υποδιευθύντρια και τον επίκουρο καθηγητή ιστορίας τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας κ. Δ. Παυλόπουλο. Η προετοιμασία διήρκεσε 7 μήνες. Η έκθεση ήταν από τις 4 Ιουνίου έως την 1 Σεπτεμβρίου του 2013. Τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης μπορεί να είναι ερέθισμα για μια ολόκληρη συζήτηση! Ένα από τα σπουδαιότερα σίγουρα είναι ότι έγινε η αρχή και τώρα ήδη έγιναν άλλες δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης! Κάποια από τα μηνύματα που βγαίνουν από αυτή την συνομιλία αρχαίας και σύγχρονης τέχνης είναι : Ας ξαναδούμε τις πηγές μας ,ας αναλογιστούμε κάτι καλύτερο για το μέλλον. Ας αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση για τις δικές μας δυνάμεις! Οι ανατροπές στη σκέψη και στην πράξη θα μας δώσουν λύσεις.

          Έτσι η συνομιλία του αρχαίου με το σύγχρονο μας οδηγεί στην βαθιά γνώση και στη φαντασία. Στη γνώση των πεπραγμένων του περασμένου και στη θεμελίωση της φαντασίας για αυτά που θέλουμε να έρθουν. Και επειδή το νέο έρχεται ενώ το παλιό φεύγει, πως κρίνονται, από έναν καλλιτέχνη, τα προβλήματα του πολιτισμού και πως οι νέοι καλλιτέχνες; «Στην οποιαδήποτε κατάσταση και στην τέχνη όλοι έχουν τον ρόλο τους. Οι πιο μεγάλοι με το παράδειγμά τους και οι νέοι που θα τους ξεπεράσουν. Η γνώμη μου για τους νέους καλλιτέχνες είναι θετική. Υπάρχουν άξιοι καλλιτέχνες που επιχειρούν σε όλους τους τομείς της τέχνης. Η γλυπτική είναι η πιο συρρικνωμένη σε ποσότητα όχι και σε ποιότητα! Για να φανούν αυτά τα ταλέντα θα ήταν σημαντικό να αναβαθμιζόταν ο πολιτισμός στην χώρα μας. Τώρα χρειάζονται άλλες μορφές προώθησης της τέχνης. Βλέπουμε ακόμα και το  Κατάρ να ενδιαφέρεται να αναπτύξει πολιτιστικό τουρισμό και δημιουργεί Μουσεία σύγχρονης Τέχνης αγοράζοντας έργα από την Δύση. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει ένας δυνατός πόλος στην οικονομία μας».

 

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]