αφιέρωμα στη Ζαχάρω

Αμμουδιά ως εκεί που φτάνει το μάτι. Τα λουτρά του Καϊάφα, δύο σημαντικές αρχαίες θέσεις κι ανάμεσά τους λιθόχτιστα χωριά που κουβαλούν στις πλάτες τους την πολιτισμική κληρονομιά του Νότου της Ηλείας. Από την απεραντοσύνη του Ιονίου έως την αγκαλιά της Νέδας, η Ζαχάρω ξεχωρίζει δικαιωματικά!

Ηταν κάποτε μια «χανιτζού», η Ζαχαρούλα, που ξεκίνησε την ιστορία - χάρισε το όνομά της στον τόπο. Τη δεκαετία του '60 και του '70 οι διάσημες από την αρχαιότητα θερμές ιαματικές πηγές της γειτονικής λίμνης Καϊάφα διένυαν τη χρυσή τους εποχή.

Το 2006 ήρθε το ευφυές ντοκιμαντέρ του Κίμωνα Τσακίρη «Sugartown: Οι Γαμπροί» (που ακολουθούσε τον δήμαρχο Ζαχάρως και μερικούς συντοπίτες του στη Ρωσία, προς αναζήτηση συζύγων) κάνοντάς τη γνωστή στο πανελλήνιο. Το 2007 όλοι μιλούν για τη φονική πυρκαγιά που μέτρησε 36 θύματα, κατέστρεψε έκταση άνω των 100 τ. χλμ. και απείλησε μέχρι και τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας.

 

Η τεράστια ημισέληνος του Κυπαρισσιακού Κόλπου ήταν ανέκαθεν διάσημη. Κατ' αρχάς για την υπέρμετρη σε μήκος και σε πλάτος «αφράτη», πεντακάθαρη ακτογραμμή. Για τις καλλίγραμμες, ψηλόλιγνες κουκουναριές, τα αμέτρητα φλογισμένα ηλιοβασιλέματα, για τον αέρα που σηκώνει, τις αμμοθίνες, τα ταβερνεία με το φρέσκο ψάρι.

Για τη θαυμαστή παράκτια ζώνη που κλείνει μέσα της ένα τμήμα του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, τον αειθαλή Καϊάφα, τη δίχως τέλος παραλία που ορίζεται από την αποξηραμένη λίμνη Αγουλινίτσα και τον οικισμό Κακόβατος.

 

Το αμμουδερό υπερθέαμα φανερώνεται δειλά δειλά μετά το Κάτω Σαμικό. Κάτω απ' τα αρχαία τείχη που αγκαλιάζουν το όρος Λαπίθα, δίπλα στα νερά του άφαντου σήμερα Ανιγρου ποταμού που ταυτίζεται με την ακύμαντη λίμνη Καϊάφα, με τις Ανιγρίδες Νύμφες και το σπήλαιό τους: το μέρος όπου ο Κένταυρος Νέσσος ξέπλυνε τα τραύματα απ' τα δηλητηριώδη βέλη του Ηρακλή, μια πράξη που σύμφωνα με την παράδοση καθόρισε τη δυσοσμία των (κατά τα άλλα) θειούχων υδάτων.

Η μία νύμφη ήταν η Καλλιάφεια (απ' την οποία προήλθε και η ονομασία Καϊάφας), η δεύτερη η Πηγαία και η τρίτη η Ιασις, στην οποία αποδίδεται η ιαματικότητα των πηγών. Κατά μια άλλη, βέβαια, εκδοχή παίρνει το όνομά της απ' τον ομώνυμο αρχιερέα της Ιουδαίας, ο οποίος ύστερα από θαλασσοταραχή προσάραξε στην ακτή και, όταν πλύθηκε στα νερά της, τα αμαρτήματα που κουβαλούσε της μετέδωσαν τη χαρακτηριστική οσμή...

Καϊάφα πάντως τη λες όπως και να 'χει. Και γραφική. Και πασίγνωστη. Για τους λάτρεις της υδροθεραπείας, τους πρωταθλητές και ερασιτέχνες του θαλάσσιου σκι, τους κυνηγούς του ηλιοβασιλέματος, τους ποδηλάτες που βρίσκουν εδώ τον παράδεισό τους, τους ψαράδες που στήνονται στην μπούκα (το κανάλι που συνδέει λίμνη και θάλασσα) και ρίχνουν τον πεζόβολο.

Μοιράζονται το νησί των ονείρων τους, το νησί της Αγίας Αικατερίνης, με τις παλιές εγκαταστάσεις που πνίγονται στο πράσινο, με το ένα εν λειτουργία ξενοδοχείο, με τα γραφεία διοίκησης των λουτρών και το ναυταθλητικό κέντρο.

 

Οσο για τα ξακουστά λουτρά, η πρώτη συστηματική τους εκμετάλλευση εντοπίζεται το 1907. Από το 1960 ανήκουν στον ΕΟΤ και σήμερα τα διαχειρίζονται τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα. Τα νερά τους κυμαίνονται σε θερμοκρασία 32-34ο °C, είναι κατάλληλα για δερματικές παθήσεις, άσθμα, ρευματισμούς και παθήσεις του ήπατος, ενώ το υδροθεραπευτήριο (που βρίσκεται απέναντι απ' το νησάκι) λειτουργεί τους 3 καλοκαιρινούς μήνες με δύο φυσικές πισίνες (σπηλιές) και 20 ατομικούς λουτήρες. Αν παρεμπιπτόντως δε θέλεις να...το λουστείς (το ύδωρ), σε απόσταση 200 μ. αναβλύζει η ιαματική πηγή Γερανιού (ο Γεράνιος αύλακας), με νερό ιδανικό για ποσιθεραπεία. Να το πιεις στο ποτήρι!

 

Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας

thetravelbook.gr

Share: 

Follow Ilia

Το Follow Ilia  δημιουργήθηκε στα τέλη του 2013. 

Σκοπός της διαδικτυακής αυτής σελίδας είναι η ανάδειξη του νομού Ηλείας συνολικά.

Η Ηλεία, με την ιστορία των χιλιάδων χρόνων σε συνδυασμό με τις ομορφιές της, αποτελεί εδώ και χρόνια αγαπημένο τουριστικό προορισμό.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Στείλτε μας φωτογραφίες και την ιστορία του τόπου σας σε όποια περιοχή της Ηλείας και αν βρίσκεστε.

Εμείς με τη βοήθειά σας θα αναδείξουμε την περιοχή σας στο Followilia ώστε όλοι να δουν τις ομορφιές της.

Φωτογραφίες και κείμενο θα στέλνεται στο mail [email protected]